Zin in chocolade? Hier komt het door!

Veel zin in chocolade? Hier komt het door!

Ken jij die momenten dat je echt een stukje chocolade MOET eten? Of dat je echt mega zin hebt in een vette hap? Je lichaam geeft aan dat het ergens zin in heeft, maar eigenlijk heb je wat anders nodig! Lees hieronder wat dan de behoefte is.

 

Je hebt zin in: iets zoets
Je lichaam mist waarschijnlijk: chroom

Zin in een stuk taart of een zak drop? Om de zoete trek te stillen kun je het beste iets eten waar chroom in zit. Chroom zit in broccoli, sperziebonen en druivensap. Het mineraal houdt je insulineniveau op peil. Nadat je snoep hebt gegeten schiet je bloedsuikerspiegel omhoog en daarna weer snel omlaag doordat er insuline vrijkomt. Daardoor heb je dus nog meer zin in zoet en is de vicieuze cirkel geboren.

 

Je hebt zin in: chocola
Je lichaam mist waarschijnlijk magnesium

Je hunkert naar een lekker stuk chocolade, niet omdat je voor de tv zit maar omdat je echt NU chocolade MOET eten. Je lichaam heeft eigenlijk behoefte aan magnesium. Magnesium ondersteunt het immuunsysteem, houdt het zenuwstelsel in balans en is goed voor de botten.

Voedsel waar veel magnesium in zit, zijn groene bladgroente, noten, zaden, vis, bonen, volkoren producten, avocado, yoghurt, banaan en donkere chocola. Als je zin hebt in chocola, kun je dus het best voor de meest pure optie gaan.

 

Je hebt zin in: iets kruidigs
Je lichaam mist waarschijnlijk natrium

Doet chocolade jou niets, maar ga je voor de bijl bij chips? Dan kan het zijn dat je lichaam meer natrium nodig heeft. Dat betekent niet dat je je meteen op de zoutjes moet storten, maar het juist ergens anders moet zoeken. Als je zin hebt in zout is je natriumniveau te laag, wat meestal ontstaat omdat je een vochttekort hebt door sporten, ziekte of alcohol. Water drinken is dan ook erg belangrijk tijdens het sporten en alcohol drinken.

Natrium is een belangrijk mineraal dat de vochtbalans in je lichaam op peil houdt, wat de bloeddruk weer reguleert. Je kunt het natriumniveau snel aanvullen door

 

Je hebt zin in: snelle koolhydraten
Je lichaam mist waarschijnlijk: tryptofaan

Pasta, rijst, brood: in alles wat we lekker vinden, zitten snelle koolhydraten. Zo’n dampend bord pasta is misschien het ultieme comfort food, maar probeer toch de verleiding te weerstaan. Dat verlangen naar koolhydraatrijk eten komt namelijk door te weinig van het aminozuur tryptofaan. Tryptofaan is essentieel voor de aanmaak van het hormoon serotonine. Precies: dat hormoon dat ook een gelukssignaal afgeeft aan je hersenen. Bovendien speelt serotonine een belangrijke rol in je slaapcyclus en vertering. Een tekort eraan kan zorgen voor een somber humeur en een angstig gevoel.

In plaats van witte pasta of rijst kun je dus beter gaan voor iets waar veel tryptofaan in zit. Dat zijn kalkoen, eieren, walnoten en bananen.

 

Je hebt zin in: vlees
Wat je echt nodig hebt: ijzer

Als je aan niks anders kan denken dan een perfect gebakken, malse biefstuk is ijzer hetgeen wat je lichaam echt nodig heeft. De laatste tijd is het populair om rood vlees te laten staan, waardoor veel mensen kampen met een ijzertekort. IJzer speelt een belangrijke rol voor het immuunsysteem en helpt met het vervoeren van zuurstof door het lichaam. Als je er te weinig van hebt, ben je moe.

Voedingsdeskundigen raden daarom aan om minstens een keer per week rood vlees te eten. Voeg daar linzen, spinaziezaad en pompoenzaad aan toe omdat dit ook heel goede bronnen van mineralen en vitaminen zijn. Als je geen vlees eet, is het belangrijk om je ijzervoorraad aan te vullen met supplementen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *